Verkopen met restschuld - Vesta Makelaars

verkopen met restschuld makelaar almere

Uw woning verkopen met restschuld

Niemand zit er op te wachten om zijn woning met een restschuld te verkopen. Toch kunnen er situaties ontstaan waarin u geen keuze heeft. Denk bijvoorbeeld aan een echtscheiding, het verliezen van uw baan of arbeidsongeschiktheid. Maar wat doet u in zo’n situatie, hoe pakt u een dergelijke verkoop met restschuld aan en hoe zorgt u ervoor dat de schade beperkt blijft? Vaak schamen mensen zich voor schulden. Toch is het aan te raden om bij verkoop met restschuld uw situatie te bespreken met professionals zoals een hypotheekverstrekker en een makelaar.

 

Laat uw schaamte niet in de weg staan. Praat altijd met uw bank en makelaar over de mogelijkheden.

 

Vesta Makelaars in Almere heeft jarenlange ervaring op de lokale woningmarkt. Daarbij hebben wij ook verschillende klanten met een restschuld succesvol begeleid. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op voor een vrijblijvende afspraak.

bar-gesprek-makelaar-almere

 

Welke stappen neem je bij het verkopen met een restschuld?

U kiest ervoor uw woning te verkopen. Maar waar begint u? Wij maken het pad voor verkoop met rest schuld voor u overzichtelijk.

 

Stap 1 - Aangeven te willen verkopen

Ten eerste moet u aangeven dat u uw woning wilt verkopen. Dat begint bij uw bank. Vaak wordt er dan direct onderzocht of u de restschuld kunt financieren met uw eigen vermogen of dat hulp van de bank noodzakelijk is.

 

Stap 2 - Neem contact op met makelaar

Misschien denkt u kosten te besparen wanneer u geen makelaar inschakelt en zelf de verkoop regelt. Toch kan het een goede zet zijn om contact op te nemen met een makelaar. De makelaar stelt namelijk voor u een verkoopplan op. Ook zorgt hij ervoor dat de woning tegen een goede prijs verkoopt. Vaak neigen verkopers met een restschuld ernaar om te vroeg akkoord te gaan met een bod. Hierdoor loopt uw restschuld alleen maar op. Een makelaar is onafhankelijk en kent vanuit zijn ervaring het spel en de waarde van uw woning als geen ander. Daarnaast wordt de courtage in veel gevallen direct vanuit de bank betaald.

 

Stap 3 – De verkoop

Heeft u makelaar een serieuze koper gevonden en gaat u allebei akkoord met het aanbod? Dan is de verkoop nog niet beklonken. Voordat u de woning verkoopt, laat de bank op eigen initiatief de woning taxeren. Hierbij kijkt men of het aanbod in verhouding is ten opzichte van de uitstaande hypotheek. Pas na het akkoord van de bank kunt u uw woning daadwerkelijk verkopen.

 

Een makelaar helpt u om een goede prijs voor uw woning te krijgen. Hierdoor neemt uw restschuld niet toe.

 

Mogelijkheden bij het verkopen met restschuld

 

Naast het inschakelen van een makelaar doet u er verstandig aan om uw financiële mogelijkheden in kaart te brengen. Dit kan met uw hypotheektussenpersoon of met een bank. Door inzicht te krijgen in de financiële mogelijkheden kunt u uiteindelijk beter inschatten wat de prijs is waarvoor u uw woning minimaal wilt verkopen.

 

Mogelijkheden om uw restschuld op te vangen

Niemand zit er op te wachten om zijn restschuld te financieren met zuurverdiend spaargeld. Toch zal ook een bank eerst kijken naar uw eigen financiële middelen. Een bank neemt niet zomaar uw restschuld over.

 

Geld lenen bij familie

Misschien kunt u wel geld lenen van familie. Dit kan in veel gevallen, mits u de afspraken schriftelijk vastlegt, een goede oplossing zijn. De rente, als u die al betaalt, is vaak een stuk lager dan die van een bank en ook over de betalingstermijn kunt u wellicht gunstigere afspraken maken.

 

Financiële mogelijkheden bij uw bank

Is de bank toch het beste alternatief, dan stelt de bank een aantal voorwaarden bij het overnemen van uw restschuld:

  • De restschuld is ontstaan op of na 29 oktober 2012.
  • U dient de restschuld vaak binnen maximaal 15 jaar af te lossen.
  • Uw inkomen moet hoog genoeg zijn om uw hogere maandlasten te dragen.
  • U kunt maximaal 115% van de marktwaarde van uw nieuwe woning (inclusief restschuld) lenen.
  • De restschuld is niet hoger dan €75.000,-.

Bron Florius

 

geld lenen bij familie is een goed alternatief, mits u de afspraken schriftelijk goed vastlegt.

 

Rente over de restschuld

Natuurlijk betaalt u ook rente over de restschuld die u laat meefinancieren. Het is goed om te weten dat u deze rente over een periode van 15 jaar mag aftrekken bij de belastingdienst. U doet er daarom verstandig aan om de restschuld ook binnen 15 jaar af te lossen. Na deze periode nemen uw lasten namelijk behoorlijk toe.

 

Verkopen met restschuld en uw NHG hypotheek

Wanneer u in het verleden een woning heeft gekocht, is het goed mogelijk dat u destijds een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsloot. Er zijn situaties dat de NHG mogelijkheden biedt om de pijn bij het verkopen met restschuld enigszins te verzachten. De nieuwe NHG regels (sinds januari 2014) maken verhuizen met een restschuld makkelijker. Er zijn zelfs mogelijkheden dat de restschuld (gedeeltelijk) wordt kwijtgescholden. Hiervoor dient u wel aan een aantal voorwaarden te voldoen.

Zijn er voor u geen mogelijkheden tot kwijtschelding van uw restschuld, dan biedt NHG versoepelde regels voor het herfinancieren van een nieuwe woning. Ook hiervoor gelden enkele voorwaarden:

 

  • De restschuld moet ontstaan zijn uit de verkoop van een woning gefinancierd met NHG.
  • De kosten van de nieuwe woning (inclusief 6% kosten) én de restschuld blijven binnen de kosten grens van de NHG (€245.000,- vanaf 1 juli 2015).
  • De restschuld dient binnen maximaal 15 jaar te worden afgelost.

Bron: Vereniging Eigen Huis

 

5 tips bij verkopen met restschuld

Tip 1 - Ga in gesprek met uw makelaar

Wilt u uw woning met restschuld verkopen? Neem dan contact op met een makelaar. Zij kunnen u het juiste advies geven bij het verkopen van uw huis. Ook zullen zij tijdens het verkoopproces geen emotionele beslissingen nemen, waardoor u wellicht akkoord gaat met een te laag aanbod.

Tip 2- Inventariseer de mogelijkheden met uw hypotheekverstrekker

Ook is het belangrijk om de gevolgen voor uw financiële situatie in kaart te brengen. Wellicht bent u instaat om het huis te blijven wonen of zijn er mogelijkheden om de restschuld op een goede manier mee te financieren. Denk eraan dat uw bank niet gebaat is bij een executieverkoop van uw woning en daarom in veel gevallen bereid is om mee te denken.

Tip 3 - Eigen vermogen is goedkoper dan een lening

Natuurlijk doet het pijn om een restschuld te financieren met eigen vermogen. Dat doet liever niemand. Toch is het van alle mogelijkheden waarschijnlijk de beste. Door de restschuld te financieren met eigen vermogen hoeft u geen lening af te sluiten. Dit scheelt u veel extra rentekosten.

Tip 4 - Restschuld meefinancieren in nieuwe hypotheek

Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om een restschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek. Het kan zelfs zijn dat de restschuld door NHG wordt kwijtgescholden. Daar gelden echter wel strenge voorwaarden voor. Laat u goed informeren over de mogelijkheden door verschillende hypotheekverstrekkers en vergelijk de aanbiedingen met elkaar.

Tip 5 - Verhuur tijdelijke uw oude woning

Lukt het niet om uw huis te verkopen en staat het al langere tijd leeg? Dan kan het een goed idee zijn om uw huis tijdelijk te verhuren. De extra inkomsten helpen u om een periode van dubbele lasten te verlichten. U heeft echter wel de goedkeuring van de bank en uw gemeente nodig alvorens u de woning mag verhuren.

 

Vesta Makelaars Almere – Uw partner bij verkoop met restschuld

Vesta Makelaars heeft jarenlange ervaring op de woningmarkt in Almere. Ook wij hebben regelmatig te maken met klanten die moeten verkopen met een restschuld. Deze klanten hebben wij stuk voor stuk op een persoonlijke manier begeleid om de beste prijs voor hun woning te krijgen. Wilt u ook weten wat wij voor uw woning kunnen betekenen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Wij helpen u graag als verkoopmakelaar, aankoopmakelaar of bij de taxatie van uw huis.

bar-gesprek-makelaar-almere

Meer informatie?

Uw naam

E-mailadres

Graag ontvang ik meer informatie van Vesta Makelaars omtrent:
-

01,500,000
Copyright Vestamakelaars | SEO Webdesign en zoekmachine optimalisatie door full service online marketing bureau Rubix Marketing